Türk Vatandaşlığına Kabul Şartlarında Yapılan Değişiklik Resmî Gazete'de Yayımlanarak Yürürlüğe Girdi!
Yazan: Anet Biçer | 24 Ocak 2022

Resmî Gazete ‘de 6 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan yeni karara göre; Türk vatandaşlığı kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte değişikliğe gidildi. Yapılan değişiklikle, Türk vatandaşlığının istisnai kazanımına ilişkin olarak “DÖVİZLE ÖDEME” koşulu getirildi.

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasının (b), (ç), (d) ve (e) bentleri kapsamında belirtilen istisnai Türk Vatandaşlığı kazanım hallerine ilişkin olarak,  Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulunca belirtilen döviz tutarlarının işlem öncesinde Türkiye'de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu bankaca da Merkez Bankası'na satılması yönünde değişikliğe gidildi.

Satım sonucu Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunca elde edilen Türk Lirası tutarların Türk Lirası mevduatında, Hazine ve Maliye Bakanlığınca elde edilen Türk Lirası tutarların ise, Türk Lirası cinsinden devlet borçlanma araçlarında 3 yıl süreyle tutulacağı kararlaştırıldı. Konuya ilişkin uygulama ve esaslarının Merkez Bankası tarafından belirleneceği öğrenilmişti.

Merkez Bankası Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik Kapsamında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına Yapılacak Döviz Satışına İlişkin Uygulama Talimatı 21.01.2022 Tarihinde Yayımladı!

Dövizle Yapılacak Vatandaşlık İşlemlerine İlişkin Merkez Bankası’nca Uygulama Talimatı Belirlendi.

İlgili talimatın 4. Maddesi uyarınca, “Vatandaşlık kazanımı işlemlerinde merkez bankasına işlem kuru üzerisinden satılacak döviz tutarlarının, Banka nezdinde Merkez Bankası adına ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini cinsinden hesaplar açılarak ve Uygulama Talimatı kapsamında satın alınan dövizlerin saat 17:00’ye kadar Merkez Bankasına bildirilerek toplu bir şekilde aynı gün içinde söz konusu hesaplara aktarılacağı” belirlendi.

Bankalara, Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizlere ve döviz alışı yapılan tutarlara ait dekont, ekstre ve benzeri belgeler ile işlemlere ait bilgiler bankalarca ilgili talimatın ekinde yer alan bildirim formuna uygun olarak, Merkez Bankasına aynı gün elektronik ortamda bildirilmesi yükümlülüğü getirildi.

Yayımlanan talimata göre; Banka tarafından Merkez Bankasının hesabına aktarılan dövizler, Merkez Bankası tarafından işlem kuru üzerinden satın alınarak, döviz alış işlemleri karşılığı Türk lirası tutarları Merkez Bankası tarafınca bankanın EFT merkezine masrafsız olarak gönderilecek. Saat 17:30’a kadar sonuçlandırılamayan işlemler için ise, Türk lirası tutarlarının bankanın Merkez Bankası nezdindeki zorunlu karşılık hesabına aktarılacak.

Yayımlanan Uygulama Talimatı Kapsamında Gerçekleştirilecek İşlemler, Merkez Bankası Tarafından Alım Satıma Konu Olan Döviz Cinsleriyle Sınırlandırıldı.

Bankalarca Merkez Bankasına satışı yapılacak döviz cinsleri ABD doları, Euro ve İngiliz sterlini olarak sınırlandırıldı.

Bu kapsamda, diğer döviz cinsleri üzerinden yapılacak işlemlerde söz konusu döviz tutarlarının bankanın Merkez Bankası tarafından işlem gününden bir gün önce saat 15:30’da belirlenen gösterge niteliğindeki çapraz döviz kurları üzerinden ABD doları, Euro veya İngiliz sterlinine dönüştürülerek Merkez Bankası’na satılması gerektiği kararlaştırıldı.

Yayımlanan Uygulama Talimatı Kapsamında Gerçekleştirilecek İşlemlerin Takip ve Sorumluluğu Bankalara Yüklenildi

İlgili döviz satım işlemlerinde takip ve sorumluluk bankalara yüklenilmekle beraber, Merkez Bankasının sorumluluğu sadece döviz alım işlemi ile sınırlandırılmıştır.

Bu kapsamda, vatandaşlık için başvurularda döviz satım işlemlerine ilişkin gerekli belgeler bankalarca hazırlanarak, vatandaşlık başvurusunda bulunacak kişilere verilecek ve ilgili kişilere ve kurumlara bilgi ve belge sunma yükümlülüğü münhasıran işlemi yapan bankalara ait olacaktır.

250.000 Dolar Gayrimenkul Yatırımı İle Yapılan Vatandaşlık Başvurularında Bankalara Ek Yükümlülükler Getirildi.

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan (b) bendi kapsamında, bankalara yapılacak döviz satışlarına ilişkin bankalarca düzenlenecek döviz alım belgelerinin açıklama kısmına asgari olarak adına döviz bozdurulan yabancı uyruklu kişinin adı soyadı, pasaport numarası ya da Yabancı Kimlik Numarası, alışı yapılan dövizin ABD doları karşılığı ve bu işlemin Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin onuncu fıkrası kapsamında gerçekleştirildiğini belirten bir ifadenin eklenmesi zorunlu hale getirildi.

  • Yayımlanan Uygulama Talimatı ile bankalarca düzenlenecek döviz alım belgelerinde belirtilecek dövizin ABD doları karşılığının hesaplanmasında, işleme konu döviz kuru ile aynı anda açıklanan ABD doları kurunun esas alınacağı ifade edildi.
  • Bu kapsamda, yapılan değişiklik ve yayımlanan uygulama talimatı ile yabancılara getirilen en büyük güvence, başvuruya esas tutarlar ilgili kurumlarca dövizin bankaya yatırıldığı tarihteki kur esas alınarak belirleneceğinden, kurda oluşacak dalgalanmalardan ve değer düşüşlerinden dolayı oluşan başvuru iptal risklerinin azalması olacaktır. Bununla birlikte, yatırımın dövizle yapılması ve Türk Lirası olarak işlem görmesi sonucunda Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinde artış yaşanması kaçınılmaz olacaktır.

 

Paylaş: