Sgk’dan Elektronik Tebligat İşlemlerine Dair Genelge ve Duyuru!
Yazan: Zeynep Taydaş | 14 Aralık 2021

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (‘’SGK’’) tarafından çıkarılan ‘’Sosyal Güvenlik Kurumunca Elektronik Ortamda Yapılacak Tebligata İlişkin Yönetmelik’’ (‘’Yönetmelik’’) 24 Eylül 2021 tarih ve 31608 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmış ve 1 Ekim 2021 tarihinde yürürlüğe giren işbu Yönetmelik ile SGK'nın elektronik ortamda yapacağı tebliğ işlemlerine yönelik usul ve esasları belirlenmişti.

SGK tarafından yayınlanan 2021/38 sayılı Genelge ile elektronik ortamda yapılacak tebligat işlemlerinin gerçekleşmesinde uyulacak usul ve esaslar düzenlenmiş ve 11.12.2021 tarihinde yayınlanan duyuru ile elektronik tebligat başvuru süresinin 31.01.2022 tarihinde kadar uzatılmasına karar verilmiştir.

Buna göre;

01.10.2021 tarihi ve sonrasında 5510 sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentlerine göre sigortalı sayılan kişileri çalıştıran gerçek veya tüzel kişiyi yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlar elektronik tebligat adresi almak ve elektronik sistemi kullanmak zorundadır.  

Elektronik Tebligat Adresi Almak Zorunda Olan Muhataplar Bakımından Başvuru Süresi Ne Kadar?

01.10.2021 tarihinden önce sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayıp 01.10.2021 tarihinden sonra sigortalı çalıştırmaya devam eden işverenler, www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden ‘’SGK E-Tebligat Başvurusu’’ bölümünden en geç 31.01.2022 tarihine kadar elektronik tebligat (‘’E-Tebligat’’) adresi almakla yükümlüdürler.

SGK tarafından yayınlanan 11.12.2021 tarihli duyuru ile ‘’Kurumumuzca, elektronik ortamda yapılacak tebligata İlişkin usul ve esasları açıklayan genelgenin 10.12.2021 tarihinde yayımlanması ve e-tebligat sisteminin aynı tarihte açılması nedeniyle sistem üzerinde aşırı yoğunluk meydana getirmiştir. Bu nedenle 31.12.2021 tarihinde sonra erecek olan başvuru süresi 31.01.2022 tarihine kadar uzatılmıştır.’’ denilmek suretiyle başvuru süresinin 31.01.2022 tarihine uzatılmasına karar verilmiştir.

01.10.2021 tarihinden sonra ilk defa sigortalı sayılan kişileri çalıştırmaya başlayan işverenler ise sigortalı çalıştırmaya başlanılan ayı takip eden 3 ay içerisinde www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden başvuru yapmakla yükümlüdür.

Nasıl Başvurulur?

E-Tebligat adresi alacak ve kullanacak olan muhataplar başvurularını www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden üç grup için farklı olmak suretiyle aşağıdaki şekilde yapabilecektir:

  1. SGK tarafından işverenlik kaydı bulunmayan kullanıcılar/sigortalılar kişisel tebligatlarını görüntülemek üzere müracaatlarını ‘’Gerçek Kişi İsteğe Bağlı’’ seçeneğinden yapabilecektir.
  2. Gerçek kişi işverenler bakımından işverenin kendisi veya işveren vekili tarafından ‘’Gerçek Kişi İşveren’’ seçeneğini kullanarak başvuru yapabilecektir.
  3. Tüzel kişi işverenler bakımından ise başvuru için ‘’Tüzel Kişi’’ seçeneği kullanılacak olup başvuru yapacak kişinin MERSİS veya SGK işyeri tescil kaydında yönetici/müdür/kanuni temsilci olarak yer alması gerekmektedir.

E-Tebligat adresi almak zorunda olan muhataplar, borçlanma, tescil ve benzeri şahsi işlemlerinden doğan tebligatları almak için ‘’Gerçek Kişi İsteğe Bağlı’’ seçeneğini kullanarak ayrıca başvuru yapacaktır.

Tüzel kişi işverenler bakımından yöneticilere/müdürlere/kanun temsilcilere ve bunların dışında kalan gerçek kişi işverenlere, ‘’Gerçek Kişi İsteğe Bağlı’’ müracaatları bulunmadığı sürece şahsi işlemlerinden doğan E-Tebligat gönderilmeyecektir.

Ayrıca, işverenler bakımından başvuruyu yapan kişi, tebligatların görüntülenebilmesi için üçüncü kişilere yetki tanımlayabilecek ve yetki tanımlanan bu kişiler alt hesap olarak adlandırılacaktır.

SGK, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri ve Sosyal Güvenlik Merkezleri tarafından elektronik ortamda imzalanan evrak, muhatabın elektronik ortamdaki adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günde tebliğ edilmiş sayılır. Evrakın muhatap tarafından okunup okunmaması evrakın tebliğ edilmesinde önem arz etmemektedir.

Sonuç

Yönetmelik uyarınca yayınlanan Genelge ile elektronik tebligat adresi edinme zorunluluğu bulunan işverenlerin, Genelgede belirtilen süre ve koşullara uyarak www.turkiye.gov.tr adresi üzerinden elektronik tebligat adresi edinmelerini ve sisteme kaydolmalarını; ilerleyen süreçte beyan edilen bilgilerde ve yönetici/şirket yetkilisi/müdür/kanuni temsilci kişilerde herhangi bir değişikliğin meydana gelmesi halinde ise söz konusu değişikliğin Genelge ile belirtilen süreler uyarınca bildirilmesini tavsiye ederiz.

Duyuru metnine ulaşmak için tıklayınız.

Paylaş: