Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ
Yazan: Onur Ergün | 04 Mart 2022

2022/2 No.lu Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ (“Değişiklik Tebliğ”) bugün yayımlandı.

Değişiklik Tebliğ’de göze çarpan en önemli değişikliklerden ilki, günümüzün ekonomik ve diğer şartlarının artık çok gerisinde kalan ve kanaatimizce çok önceden güncellenmesi gereken, izne tabi olunup olunmamasında belirleyici olan ciro eşiklerinin önemli ölçüde artırılmasıdır. 2010/4 No.lu Rekabet Kurulundan İzin Alması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ (“Tebliğ”)’e göre önceden, farklı durum ve kombinasyonların gerçekleşmesine bağlı olarak, işlem taraflarının Türkiye ciroları için aranan 30 milyon TL’lik eşik Değişiklik Tebliğ ile 250 milyon TL’ye, 100 milyon TL olan ciro eşiği 750 milyon TL’ye ve dünya cirosu için aranan 500 milyon TL’lik eşik ise 3 milyar TL’ye yükseltilmiştir.

Bu kapsamda, Tebliğ’in 7. maddesinde yapılan değişikliğe göre, sağlanması gereken diğer koşulların yanında, birleşme ve devralma işlemlerinin Rekabet Kurulu’nun iznine tabi olması için;

  1. İşlem taraflarının Türkiye ciroları toplamının 750 milyon TL’yi ve işlem taraflarından en az ikisinin Türkiye cirolarının ayrı ayrı 250 milyon TL’yi; veya
  2. Devralma işlemlerinde devre konu varlık ya da faaliyetin, birleşme işlemlerinde ise işlem taraflarından en az birinin Türkiye cirosunun 250 milyon TL’yi ve diğer işlem taraflarından en az birinin dünya cirosunun 3 milyar TL’yi,

aşması gerekmektedir.

Değişiklik Tebliğ ile getirilen diğer bir önemli düzenleme ise, aynı maddenin ikinci fıkrasında ‘teknoloji teşebbüsleri’ne (“dijital platformlar, yazılım ve oyun yazılımı, finansal teknolojiler, biyoteknoloji, farmakoloji, tarım kimyasalları ve sağlık teknolojileri alanlarında faaliyet gösteren teşebbüsler veya bunlara ilişkin varlıklar”) getirilen istisnadır. Bu fıkra gereğince, Türkiye coğrafi pazarında faaliyet gösteren veya ar-ge faaliyeti olan ya da Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunan teknoloji şirketlerinin devralınmasına ilişkin işlemlerde yukardaki (a) ve (b) bentlerinde yer alan 250 milyon TL’lik eşikler aranmayacaktır.

Değişiklik Tebliğ ile ayrıca, Tebliğ’in 9. maddesinin 1. fıkrasında değişikliğe gidilmiş ve eşiklerin hesaplanması ile ilgili olarak mali kurumların ciro hesaplamasında birtakım değişiklikler yapılmıştır. Bunun haricinde, zaten uygulamada bir süredir yürürlükte olan, başvuruların “e-Devlet” üzerinden yapılabilmesi de gene yeni düzenlemeler arasında yer almıştır.

Son olarak önemle belirtmek gerekir ki, Değişiklik Tebliğ ile tebliğin eki olan ve başvurularda esas alınan Başvuru Formu’nda da kapsamlı bir değişikliğe gidilmiş ve ağırlıklı olarak istenen bilgilerin yeni eklenen tablolara işlenmesini öngören, çok daha pratik ve kullanışlı bir form oluşturulmuştur.

Değişiklik Tebliğ, yayımlanmasını takiben iki ay sonra yürürlüğe girecek olup getirilen değişiklikler kanaatimizce piyasaların rekabetçi yapısının korunmasında iş yükü oldukça fazla olan Rekabet Kurulu’nun iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek olmakla birlikte aynı zamanda birleşme & devralma projelerinin kapanış sürelerini ve doğru orantılı olarak da ilgili maliyetleri azaltarak sistemi daha etkin şekilde işler hale getirecektir.

 

 

 

 

Paylaş: