Yeşil Dönüşüme İhracat Desteği
Yazan: Nihan Zeynep Aksan | 26 Şubat 2024

 

23 Şubat 2024 tarihli 32469 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı uyarınca İhracat Destekleri Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar (“Karar”) yürürlüğe girmiştir.

Söz konusu Karar ile 5973 sayılı İhracat Destekleri Hakkında Kararı kapsamına, yeşil mutabakata uyum projesi alınmış ve Ticaret Bakanlığı tarafından şirketlere sağlanacak desteğe dair düzenlemelere yer verilmiştir.

Karar’ın 5’nci maddesi uyarınca yeşil mutabakata uyum projeleri kapsamında şirketler tarafından alınacak danışmanlık hizmeti giderleri 5 yıl süre boyunca, %50 oranında ve toplamda 10.000.000 TL'ye kadar desteklenecektir.

Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan destek ile ihracatçı şirketlerin yeşil dönüşüm sürecine uyum sağlamaları amaçlanmakta ve firmalar nezdinde farkındalık oluşturulması, mevcut durumun değerlendirilmesinin sağlanması, iyileştirme stratejilerinin belirlenmesi ve ulusal/uluslararası fonlara erişimin kolaylaştırılması hedeflenmektedir.

Sonuç

Sürdürülebilirlik ve yeşil dönüşüm kavramlarının Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki dış ticaretin geleceğini şekillendirme konusunda en önemli aktörler olduğu değerlendirildiğinde Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan destek, şirketlerin yol haritası oluşturmaları ve durum iyileştirmelerini sağlaması bakımından avantaj sağlayacaktır.

Karar ile sunulan desteğe ilişkin olarak Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanabilecek genelge ile duyuruların takip edilmesini tavsiye ederiz.

Karar metninin tamamına erişmek için linke tıklayabilirsiniz.

Paylaş: