Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Yeni Düzenleme! Uzaktan Çalışılan Günler Artık SGK’ya Bildirilecek
Yazan: Zeynep Taydaş | 14 Haziran 2021

Uzaktan Çalışma Konusundaki Düzenlemelere Kısa Bakış

Özellikle COVID-19 salgını ile birlikte salgın risklerinden korunmak ve iş hayatının devamlılığını sağlamak amacıyla uzaktan çalışma iş dünyasında önemi artan bir kavram haline geldi. Uzaktan çalışma, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde tanımlanmış olup ilgili maddeye göre uzaktan çalışma; çalışanın, işveren tarafından oluşturulan iş organizasyonu kapsamında iş görme edimini evinde ya da teknolojik iletişim araçları ile işyeri dışında yerine getirmesi esasına dayalı yazılı olarak kurulan iş ilişkisidir.

Söz konusu madde hükmünün devamında ise uzaktan çalışmanın usul ve esaslarının, işin niteliği dikkate alınarak hangi işlerde uzaktan çalışmanın yapılamayacağı, verilerin korunması ve paylaşılmasına ilişkin işletme kurallarının uygulanması ile diğer hususların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından çıkarılan yönetmelikle belirleneceği düzenlenmektedir. COVID-19 salgını nedeniyle uzaktan çalışma modelinin birçok işveren tarafından benimsenmesi ve uzaktan çalışmaya dayalı bir iş ilişkisine yönelik isteğin artması üzerine söz konusu düzenleme uyarınca uzaktan çalışmanın usul ve esaslarına ilişkin

“Uzaktan Çalışma Yönetmeliği” 10.03.2021 tarihli 31419 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Yazısı ile Yapılan Düzenleme

Sosyal Güvenlik Kurumu (“SGK“) tarafından yayınlanan 2 Haziran 2021 tarihli ve E-99779835-202.99-25647141 sayılı Genel Yazı ile; sigortalıların ay içerisinde uzaktan çalışmasının olması halinde çalışma gün sayısına ilave olarak çalışma gün sayısının ne kadarının uzaktan çalışmaya ilişkin olduğunun Aylık Prim ve Hizmet Belgesine/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde eklenen yeni bölümleri tamamlayarak işverenlerce belirtilmesi talep edilmiştir. Yeni bölümlere veri girişi yapılırken bildirilen uzaktan çalışma gün sayısının ise fiili çalışma gün sayısından fazla olmaması gerektiği ayrıca açıklanmıştır.

İşyerinizde uzaktan çalışma modelini benimsiyorsanız SGK tarafından getirilen düzenlemenin dikkate alınmasını ve özellikle aykırılık halinde gündeme gelebilecek yaptırımlar hakkında konunun sosyal güvenlik uzmanları ile teyit edilmesini tavsiye ederiz.

Paylaş: